Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sem prosím pište svoje komentáře, názory, dotazy a připomínky, které nešly zařadit do konkrétní rubriky (stránky).
Máte-li chuť kritizovat na netu (nejenom moje obrázky), doporučuji přečíst si článek českého výtvarníka Jana DoležálkaKonstruktivní kritika - mýty a omyly

Uvítám zde odkazy na Vaše stránky s výtvarným zaměřením.

Vulgární, nemístné a provokativní komentáře, stejně jako spam a reklama budou smazány.

 

Komentáře

Přehled komentářů

vsem neprejicim a zlym pisatelum

(Shahrazad, 1. 4. 2011 23:17)

Vsem nervoznim neurotickym pisalkum bych taky rada neco poradila, kdyz umi tak hezky radit :)
Vy pisete, ze pani Blanka neumi kreslit. A to poznate hned :-) Ja zas hned poznam, ze mate smutny zivot.
Zkuste treba kvalitni sex, hned vam bude lip. Jestli ale takovi zapskli lide jeste vedi, co to je.
A co sport? Takove endorfiny... zvednou vam naladu a uz nebudete mit potrebu hnojit to zde svym hnojem.
Chcete-li neco zmenit, zacnete u sebe. Co vy na to? Pak treba bude svet hezci i pro vas. Je mi vas lito.

Re: vsem neprejicim a zlym pisatelum

(lissette, 15. 6. 2011 14:57)

AKA všem automatizovaným pochlebovačům

jen skrze konstruktivní kritiku vede cesta umělcova ke sebezlepšení - poněvadž opičí láska a pochlebování způsobuje záraz duševního růstu a patologickou spavou nemoc na vavřínech

pro Šárku

(Menci, 7. 11. 2010 9:41)

Děkuji za názor. Možná, ža až si u mne nějaký obrázek koupíte, tak svůj názor zmněníte? ;-))
------------------------------------
A který - například z tady: http://www.portrety.eu/
ukázaných portrétů (s výjimkou aktu sedící ženy) je "strnulý a bez kapky života"?
--------------------
Taky je zajímavé, že plno lidí tady píše, že kritik obrazů vůbec nemusí umět malovat, ale "radu" jak portrétovat může psát na net jen "Mistr nad mistry" Nejlépe asi guru Rembrant??
Ty rady na net jsem napsala na přání několika lidí a jsou jen pro zájemce, kteří se chtějí naučit kreslit tak uboze, jako to umím já. Kdo to chce umět lépe, obrátí se jistě o radu na jiného učitele.
------------------------------
A kdo to umí lépe, tak nechť své rady "Jak kreslit portréty" na net poskytne. Já to uvítám! Zatím jsem tam našla jen návod, jak kreslit portréty pomocí mřížky.

Re: pro Šárku

(emma, 12. 6. 2011 21:08)

to je přeci směšné, hledat na netu návod, jak se naučit kreslit! Kreslit se nemůžete jen tak naučit podle jednoho návodu na netu! Chce to léta praxe a cvičení a v neposlední řadě také talent.

Re: pro Šárku

(lissette, 15. 6. 2011 14:54)

To je vtip? :D Všechny jsou strnulé! A zhusta disproporční už na první pohled... No, možná ten první vpravo a čtvrtý vlevo bych brala... Ale jinak se nemůžu ubránit dojmu, že stojíte na začátku... Ještě trochu tréninku a nejspíš dobré vedení a BUDE z vás kreslířka. Ale teprve bude.

Rady může člověk čerpat ledaskde... Ale taky si mezi nimi má vybírat. A doplňovat si je. Třeba tady: http://browse.deviantart.com/traditional/?q=portrait&order=9&offset=24#/d21muh3

Docela rozdíl, ne?

o anatomii a kresbě

(Lissette, 15. 6. 2011 14:46)

Já jsem, pravda, docela obyčejný laik a kreslící (spíš malující) amatér. Nicméně - vy jste vážně s anatomií na štíru. Vážení zákazníci, fakt to tak je. A nejspíš to bude tím, že nezačínáte pracovat s uvážením proporcí, ale místo toho lepíte jeden prvek obličeje po druhém, odshora dolů... no, mohlo by to fungovat... Ale vám to nefunguje.

Třeba vás ke studiu anatomii a k rozvrhování proporcí budou motivovat příklady podle mě dobře provedených portrétů, které bych se nebála mít doma na zdi: http://shimoda7.deviantart.com/gallery/721982#/dicsiq
http://browse.deviantart.com/?qh=&section=&q=portrait#/d1dbf93

O té kritice...

(Eva, 12. 6. 2011 21:53)

Prohlížela jsem si Vaše díla, pročítala jsem si komentáře. Chci Vám jen říct: kritika je dobrá věc a je třeba ji přijmout, bez ní se člověk nikam nemůže vyvíjet. Vy se máte kam vyvíjet, máte co zlepšovat, ale když Vám to nikdo neřekne a vy neuznáte, že má pravdu, ustrnete tam, kde jste. A dohadování se o tom jestli laik může rozpoznat dobrý obraz od špatného - ano, může. Pouze v případě nějakých sporných děl nastupují odborníci, ale Vaše portréty jsou něco zcela jiného. Jsetli jsem to správně pochopila, kreslíte podle fotografií a obrazy mají být reálné. Promiňte mi, ale opravdu nejsou.

Staří mistři.

(Jirka, 10. 5. 2011 6:28)

Myslím si, že hodnocení Blanky zda dělá či nedělá umění je zcestné. Stránky a její web je přece zaměřen obchodnicky. A pokud prodává, lidem se obrazy líbí, naplnil se záměr. Vyjímku však tvoří obrazy podle starých mistrů, kde v tomto případě opravdu nemůžeme hovořit o napodobeninách, neřkuli replikách. Blanka sice vysvětluje proč její "kopie" vypadají jak vypadají, ale vhodnější pojmenování by možná bylo "Obraz na téma...doplň jméno mistra". Kopie nebo replika musí splňovat nemalé nároky toho, aby vůbec tak mohla být nazývána. Staří mistři jsou těžká disciplína, jak technologicky, tak hlavně finesy, kterými staří mistři vládli. A to se odvažuji říct, že už nikdo nikdy nezopakuje. Alespoň jsem ve své praxi ještě nenarazil na kopii, která by vykazovala tytéž mistrovské znaky. Tak asi tolik na téma staří mistři:)

Re: Staří mistři.

(Jirka, 10. 5. 2011 6:33)

Dovoluji si vás též pozvat na své stránky k nahlédnutí a diskuzi. Se starými mistry též zápolím:))

www.jihorda.webnode.cz

Hrubé chyby

(Fifi Reberbora, 27. 4. 2011 11:27)

Omlouvám se, ale musím bohužel souhlasit s kritikou.
Myslím, že neumíte kreslit. To, že malujete podle fotky je sice fajn, ale i fotka může být (a často bývá) různě zdeformovaná, což může být způsobeno například tím, že se člověk fotí sám zblízka. Když potom tuto fotku vezmete a překreslíte ji, přičemž ještě zdůrazníte všechny rysy fotografie (tedy i chyby, které jsou na fotce), vzniknou z toho takové anatomické nesmysly.
Každý člověk je samozřejmě jiný, ale anatomická základ tváře je skoro stejný u každého. Nelze ignorovat základní pravidla, podle kterých je uvořenaq lidská tvář.
Žasnu nad tím, že máte odvahu se se svými díly veřejně prezentovat a dokonce je ještě prodávat. Upřímně, starší děti v základních uměleckých školách kreslí lépe než vy.
Kromě toho nemáte pravdu- kritik může kritizovat a nemusí přitom umět kreslit. Tady totiž nejde o interpretaci vašeho díla (to by byl ten rozdíl mezi stejnou skladbou zahranou dvěma umělci pokaždé jinak), tady jde o hrubé chyby, které vidí i slepý.

poznámka

(Zann, 30. 3. 2011 21:14)

Dobrý den!
Pochybuji o logické i etické čistotě Vašeho přístupu k uměleckému dílu, jehož skutečnou kvalitu by podle Vás mohl rozeznat jen odborník. Pokud by totiž toto platilo, pravý umělecký svět by byl jen sám pro sebe, zcela odříznut od ostatního, a tedy z principu beze smyslu. Umění přece nemá fungovat tímto způsobem, naopak by mělo sdělovat poznání nadaného člověka-umělce o světě kolem nás, dopřávat nejširší emocionální i duchovní zážitek komukoli, kdo je dostatečně otevřen či naladěn na zrovna tento typ projevu. Nikoli jen odborníkovi. Považuji Vás za typ "lidového umělce", který se nesnaží být za každou cenu vizionářem, spíš jen chce udělat lidem (a to zejména laikům) radost. Pak mi ale připadá nesprávné se nad tyto lidi vyvyšovat a tvrdit o jejich naprosto oprávněných výtkách, že Vašim dílům nemohou porozumět a hodnotit je. Ostatně mám dojem, že "odborníkem" byste byla hodnocena mnohem příkřeji, než zdejšími poznámkami o deformovaných proporcích.

hodně štěstí na další cestě za tvůrčím zdokonalením a zdravějším přístupem k tvorbě

Re: poznámka

(Abeceda, 1. 4. 2011 23:10)

Aou, vykrik do tmy. Uz to nehul. Kazdy se zivi, jak umi. Odjakziva se za hezke veci platilo. At uz cimkoli. A pokud se nekomu nelibilo, nekupoval. Kdybys radsi tolik energie venoval sam sobe a ne temto kecum o nicem.

Re: poznámka

(RADHUZA, 16. 4. 2011 20:08)

Tak tohle je nejtrefněji a nejvkusněji napsaný komentář. Naprosto se s ním ztotožňuji.

Re: Re: poznámka

(RADHUZA, 16. 4. 2011 20:09)

Teda mám na mysli názor od Zann :)

Souhlas s kritikou

(Mia, 5. 3. 2011 17:11)

Rovnou upozorňuji, že sem nebudu dávat odkaz na nějaké svoje díla, že jsem prachsprostý laik co si dovolí rýpnout a že si za svým názorem stojím.
Promiňte mi tu tvrdost, ale Vy kreslit portréty ani zvířata neumíte. Možná se Vaše kresby přesně podobají zobrazovanému, ale to je tak vše. Asi bych už se opakovala, když bych napsala, že Vaše díla postrádají jakoukoli hloubku, perspektivu, jsou ztuhlé, neumíte stínovat, sem tam něco švidrá.

Jsem laik a dokážu zkritizovat špatně napsanou knížku, i když nemám příslušné vzdělání, ale mám ,,načteno".
Jsem laik a dokážu zkritizovat špatně zahranou skladbu, i když už sama na nic nehraji, ale mám hudební sluch.
Jsem laik a dokážu zkritizovat špatně nakreslený portrét, i když sama nekreslím, ale VIDÍM.

Re: Souhlas s kritikou

(Menci, 5. 3. 2011 19:17)

Vašeho názoru, že všemu (jmenovanému) i jako laik rozumíte si vážím a respektuji ho, ale nesouhlasím s ním.
Máte-li hudební sluch, dokážete jistě poznat, že někdo zpívá nebo hraje falešně. Když dobře vidíte, tak poznáte, že nakreslený dům má komín nakřivo a špatnou perspektivu.
Když ale hudební virtuos zahraje skladbu jinak, než Vy ji znáte, tak už nepoznáte, že ji zahrál špatně. To pozná zase jen jiný hudebník, nikoliv laik. Vy můžete říct, že se Vám to tak zahrané nelíbí - ale nepoznáte, že je to zahrané špatně. Špatný obraz zase pozná spíše ten, kdo obrazy také maluje a případně i dává na web (zná m.j. rozdíl mezi originálem a výsledkem na monitoru). Pozná laik dobré a špatné víno nebo burčák? Vinař Vám dokáže udělat tak lahodný burčák, že se laik bude olizovat, ale sommeliér si v tom nejvýš umyje nohy - a také naopak - sommeliér víno vychválí a mně nemusí vůbec chutnat (ale jako laik přece neřeknu, že je to špatné víno! a že tomu sommeliér nerozumí!) ;-)
Tolik ke sporu, zda laik pozná špatné a dobré. Podle mého názoru má laik skromě zůstat u rozlišení - líbí se x nelíbí se.
-----------------------
Pokud bychom se bavili o některém mém konkrétním obraze - co na webu ukazuji, tak určitě najdeme některé švidrající a některé ztuhlé atd. Vím, že mám ještě rezervy a portréty nemám úplně dokonalé. Jsem ale ráda, že mým zákazníkům se moje portréty líbí, vracejí se ke mně a doporučují mne svým známým.
Však pošlete fotku, objednejte si u mne portrét a třeba také zmněníte názor?

Re: Re: Souhlas s kritikou

(Mia, 5. 3. 2011 19:51)

Můžu říct (napsat), že se mi nelíbí moderní umění (i Vámi zmiňované modré pozadí a na něm tři černé tečky, pokud se nemýlím), ale může to být dobře namalované. O Vašich výtvorech můžu říct, že jsou špatně namalované, protože je to na první pohled zřejmé, stejně tak, jako je zřejmé, že někdo zpívá falešně. Chápete ten rozdíl?

Re: Re: Re: Souhlas s kritikou

(Menci, 5. 3. 2011 20:02)

Mohu Vám jen zopakovat: "... pošlete fotku, objednejte si u mne portrét a třeba také zmněníte názor?" Jsem ráda, že mým zákazníkům se moje portréty líbí. Že Vy je považujete za špatné mně až zas tak nevadí :-)

Re: Re: Re: Re: Souhlas s kritikou

(Arabela, 1. 4. 2011 23:08)

I mne se vase kresby libi. Jak jsou lide zli a hloupi, to je do nebe volajici! Lituji vas, ze zde musite cist tento odpad, zalozite si stranky s necim, co nemuze prece nikomu vadit, i kdyby se mu to nelibilo... a prece tolik zloby. Ale jednou snad i ti nejhloupejsi dojdou poznani.

Re: Souhlas s kritikou

(Arabela, 1. 4. 2011 23:06)

No jo, ten, kdo si mysli, ze vsemu rozumi, ten jednou osklive narazi. Aspon doufam. Vy jste tak chytra, to je opravdu uzasne, ze s tim nejdete do televize, protoze takoveho cloveka jeste svet nevidel. Take jiste budete velice krasna a vzdelana, stastna, spravedliva, skromna, prejici... vsechno v jednom. To se hned pozna. Dobre zbozi se chvali samo. Z vas ale smrdi samochvala.. ac neni co chvalit. Hnus.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »