Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co jsou to dřevokresby?


 

Olejová dřevokresba

je technika, kterou jsem náhodě objevila. Úplně mne uchvátila a pohltila. Využívám Obrazekkresbu dřeva borové překližky, nechávám se jí inspirovat a nalézám v ní nejrůznější výjevy – zátiší, kytice, krajiny, figurální kompozice, dokonce i akty a architekturu měst. Zpřístupňuji – zviditelňuji to ostatním lidem. Výsledek je i pro mne pokaždé jinak zajímavý. Vznikají nenapodobitelné obrazy realistické i abstraktní. Vystupující struktura dřeva dává těmto obrazům jedinečnost a neopakovatelnost – stejný obraz nelze namalovat dvakrát. Snažím se malovat na dřevo tak, abych ho nechávala k lidem "mluvit".
Moje první výstava dřevokreseb v Karlových Varech v roce 1997 se proto jmenovala "Mluvící dřevo".

Jak se to maluje?

Ve stavebninách, kde se borová překližka prodává, si nechám rozestavit několik "desek" - jsou to tabule asi 2,5m x 1,5m a požádám skladníky o trpělivost. Pak se soustředím, vyberu a na každé křídou naznačím několik obdélníků s nejzajímavější kresbou dřeva. Ty si nechám nařezat - naformátovat, odvezu je do atelieru a jemně natřu oboustraně zředěným bílým latexem.

Pak už je to jen fantastická malířská tvorba - maluji s ředěnými (NEkrycími) olejovými barvami tak, že zvýrazňuji jednotlivá leta překližky, snažím se je zdůraznit a nikoliv překrýt. Vytvářím tak své obrazy. Když mne to "chytne", tak se od práce nemohu odtrhnout a maluji do rána - dokud není obraz hotov (a po několika dnech "chození okolo" ho většinou dále dotvářím)
 

Na závěr (po řádném zaschnutí oleje) hotový obraz přelakuji bezbarvým lakem.
 

Výsledek byl (a snad ještě bude) k vidění na několika výstavách, část originálů můžete vidět u mne v atelieru a nedokonalé fotky ukázek těchto obrazů mám například na www.art-atelier.eu/portrety-brno.html
 

Pokud se o obraz - dřevokresbu pokusíte sami, tak přeji hodně inspirace a fantazie.
A nezapomeňte se zde pochlubit výsledkem!
 

 

Náhledy fotografií ze složky obrazy - dřevokresby

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

mam dotaz

(David Vystavel, 29. 11. 2013 10:58)

Dobry den chtel bych Vas pozadat o radu, v teto dobe me zaujala malba na drevo a rad bych se zeptal, cim je podle Vas nejlepsi upravit povrch po dokonceni prace a kde ho pripadne sehnat. dekuji za odpoved?

Re: mam dotaz

(menci, 21. 12. 2013 19:28)

V odborných publikacích se dočtete a ve specializovaných prodejnách Vám poradí speciální dokončovací lak. Mrňavá lahvička a vysoká cena - také jsem ho kdysi vyzkoušela.
Ale poté už pořád používám normální transparentní "lak na dřevo v interiéru" SPORTAKRYL. Dělám dva nátěry řidším. Plně se mně osvědčil, ve výsledku nevidím žádný rozdíl ani po několika letech. Podstatné ale je, že namalovaný obraz musí být pořádně uschlý - teprve poté nanáším tento lak.
Zase mně sem někdo možná napíše - jak je to špatně, že ve škole se to učíjinak. Používané malířské materiály se vyvíjí. Dříve si malíři plátno složitě šepsovali, nyní jsou daleko jednodušší a rychlejší postupy. Velmi dobře se olejovými barvami maluje například na obyčejný sololit. Uměl si to někdo před lety představit??

Takže

(Trepifajxl, 21. 1. 2012 14:55)

dřevokresba, váš vynález, je vlastně cosi jako papírokresba, plátnokresba... Na dřevo nebo dokonce překližku opravdu ještě nikoho malovat nenapadlo.

Re: Takže

(Menci, 21. 1. 2012 17:30)

Nikoliv :-)
Na dřevo či překližku se maluje běžně - ale většinou tak, že se povrch nejdříve dokonale vyhladí, poté překryje a barevně sjednotí ... a teprve na to se "klasicky" maluje barvami obraz dle záměru malíře.
Můj "vynález" (jak to Vy nazýváte) spočívá v tom, že kresbu dřeva - tedy přírodní léta dřeva, ponechávám a pouze je barevně zdůrazňuji a obtahuji - tím vzniká originální - nenapodobitelný obraz - překližku se stejnými léty už nikde neseženete - je to vždy jedinečné - podobně jako otisk prstu.
Tedy já jen hledám - co je ve struktuře dřeva "přírodou" namalováno a pouze to zviditelním pro ostatní pozorovatele :-)
Nazvala jsem to "dřevokresba" - že je to v tom dřevě již nakresleno - nikoli pro to - že je to malováno na dřevo, (nebo na papír) ... jak jste to nesprávně pochopil Vy. :-)

dřevo

(Zelí, 1. 7. 2010 9:48)

Dobrý den, při hledání stránek zaměřených na výtvarné umění, ale hlavně práci se dřevem, jsem narazil na vás. Ač jsem odpůrce "kazení" dřeva barvou, musím uznat, že vaše technika je zajímavá, protože využívá kresbu dřeva, která je jedinečná. Zdraví Zelí, www.cabbage.estranky.cz nebo http://cabbage1-cabbage.blogspot.com/