Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sem prosím pište svoje komentáře, názory, dotazy a připomínky, které nešly zařadit do konkrétní rubriky (stránky).
Máte-li chuť kritizovat na netu (nejenom moje obrázky), doporučuji přečíst si článek českého výtvarníka Jana DoležálkaKonstruktivní kritika - mýty a omyly

Uvítám zde odkazy na Vaše stránky s výtvarným zaměřením.

Vulgární, nemístné a provokativní komentáře, stejně jako spam a reklama budou smazány.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Přeji krásný den !

(Rosmel, 3. 3. 2012 15:40)

Nádherné akty, jsem nadšený. Moc Vás zdravím. Rosmel

Poznámka: Nerozumím jen některým trendům současného "umění", kdy "umělec" nainscenuje útržky novin, připíchne k nim pár vajglů, přejede to fixem (dílo je hotovo za 5 minut) a dá se k tomu cenovka 100 000,– Kč! Kritika se pak rozplývá nad Jeho originalitou!

Plně mi mluvíte z duše ! Takový umělci musí být především nejen drzí, ale hlavně musí ovládnout potencionálního zákazníka svoji neoblomnou filozofií, která za dílem-padílem stojí.

Galerie SW

(Petr, 23. 2. 2012 18:27)

Zdravím, všechny co rádi kreslí.Jestli máte rádi obrázky emzáku a nudí vás portréty lidí tak koukněte na mou novou stránku s postavami ze Star wars.Samozřejmě dokážu nakreslit portrét,ale pořád dokola kreslit lidi je celkem nudné.Tak mrkněte: http://www.facebook.com/pages/Star-wars-portraits-and-pictures/300119546710474?sk=photos#!/pages/Star-wars-portraits-and-pictures/300119546710474?sk=wall

Nabídka

(Petr, 15. 2. 2012 18:24)

Dobrý den, rádi bychom uskutečnili výměnu odkazů s našim inzertním webem www.trznik.cz v případě zájmu nás prosím kontaktujte.

tak nějak vše

(itoe, 13. 2. 2012 22:09)

Dobrý den,
Původně jsem se vůbec nechtěla vyjadřovat k této diskuzi, ale po některých příspěvcích nelze jinak. Dopředu upozorňuji ( než se na mě někdo oboří kvůli nedostatku znalostí či odbornosti), že mám výtvarné vzdělání na ZUŠ a momentálně studuji architekturu, která je s výtvarným uměním jako takovým úzce spojena (kromě talentovým zkoušek jsou zde hodiny kresby, malby, plenéry atd.) a ve volném čase se zajímám jak o dějiny umění tak o současnou tvorbu všeho druhu.

Na začátek začnu s kritikou.

Co nepochopím je, proč se tak ustavičně a tvrdohlavě snažíte bránit fakt, že ve vašich portrétních kresbách jsou disproporce a svádíte to na fotografii. Ač je to bolestivé, tak fotoaparát !!!NEUMÍ!!! sám tvoří disproporce a křivé línie (aniž k tomu není použitý nějaký filtr např. rybí oko). Prostě se s tím smiřte. Vždyť i ti staří mistrové, na které se odvoláváte, si pomáhali různými berličkami jako je například camera obscura, jelikož zachycení reality pomocí oka je o dost složitější, ale převedení 2D obrazu v 2D kresbu už je o poznání jednodušší, není k tomu potřeba výtvarný trénink ale pouze analytické oko. Proto vás snažně prosím, už se zde dále neponižujte s tím, že nás budete obelhávat povídačkama o zkreslení fotografií.

Na rozdíl od ostatních si nejsem jistá, jestli by vám lekce anatomie opravdu pomohly, protože ve skutečnosti můžete kreslit zátiší, sochy a figurálku jako bůh, ale v obkreslování fotek vám to bude skutečně pranic platné.

Co se týče techniky malby a kresby, ta je s prominutím hodně ubohá. V životě by si u nás na škole nikdo nikdy nedovolil rozmazat tužku rukou a udělat z toho jakousi plíseň. Za to by nás hnali až za humna. Co se týče rozmazávání pastelu, to samé v bledě modrém, vy přece nemalujete prsty ale pastelem!!! Je také dost možné, že v době kdy jste studovala, to bylo považováno za moderní ( viz pastel v moderním stylu), ale dneska, a to mi věřte, je to považováno za známku amatérství (zvláště když je to spojeno s disproporcí portrétované osoby). Což je velké škoda, protože vaše portréty hrajou nádhernými barvami a s nějakou tou změnou techniky by mohla vznikat krásné díla.

Abych nebyla jenom kritická, musím Vám pochválit vaše krásné dřevokresby, pokud bych se měla odvážit Vám něco doporučit, tohle je rozhodně cesta kterou byste se měla ubírat.

A abych to tak nějak obecně shrnula, mrzí mě že na těchto stránkách neposkytujete více obrázků dřevokreseb, jelikož ty ze stránek http://vystava-brno.sweb.cz/ by se daly považovat za umělecká díla. Doporučila bych vám, abyste prostě portréty a akty notně promazala a nechala si tu jenom to, za čím si stoprocentně stojíte, protože takhle Vás to rozhodně shazuje někam do úrovně žák 2.ročníku 1. stupně na ZUŠ.

Závěrem bych vám ráda sdělila, že ráda půjdu na vaši výstavu dřevokreseb, pokud se ještě bude nějaká konat...

Re: tak nějak vše

(Menci, 14. 2. 2012 19:38)

Zareaguji na Váš příspěvek od zadu:
1) těší mne, že se Vám moje dřevokresby líbí, mám je také ráda, jsou mým hoby a maluji je raději než portréty na objednávku :-)
V nejbližší době výstavu nechystám, ale můžete se na ně přijet podívat do mého ateliéru do Hostěnic u Brna - stačí předem zavolat :-)
2) co se týče mé techniky malby a kresby - vím, že není podle učebnic. Jsem na ni zvyklá a již 50 let mi vyhovuje. Až získáte také trochu praxe, tak mi možná dáte za pravdu, že ne všechno, co Vás učili ve škole je pro Vás to pravé a ořechové. Třeba si také najdete vlastní styl. Mimochodem - studujete dějiny umění - tak přece víte, že prsty malovalo i plno Mistrů, kterým dnes nesahám ani po kotníky? Vaši učitelé by se z toho zhrozili?
3) Nevěřím svým očím, že jste další v řadě, co mi tady tvrdí:
"... fotoaparát !!!NEUMÍ!!! sám tvoří disproporce a křivé línie (aniž k tomu není použitý nějaký filtr např. rybí oko) ..." Skusila jste si můj níže popsaný pokus: narýsovat pečlivě na čtvrtku papíru čtverec, čtvrtku pak vyfotit, dát do PC a přímo na skle monitoru si pravítkem přeměřit, zda je tam čtverec nebo lichoběžník?
Zkuste si to prosím, ... pak mi sem napište, co jste naměřila ;-)
--------------------------
Protože slova nejsou argument, tak jsem si dala práci a udělala stránku s ukázkami fotek, z nichž je zřejmé, jak fotoaparát zkresluje:
http://www.art-atelier.eu/fotky.html
Doufám, že tím přesvědčím všechny, co sami nefotí a nemají své stránky, aby zkreslování fotoaparátu znali ze své zkušenosti ...

Humor

(Lada, 13. 2. 2012 10:15)

Dík. Vše kolem výtvarna mám ráda a "vyčmuchávávám" to při volných chvilkách na netu. A obdivuji jak to někdo dokáže. Ale mám ráda i humor, a tak preferuji tohle spojení s obrázky, tak z těch na netu třeba od obrázkových kumštýřů pánů Kantorka: http://www.oook.cz/kantorek/ a Dwořáka http://www.oldrichdworak.cz

kritika

(Michaela Knoppová, 10. 2. 2012 22:47)

Milá Menci,
trochu jsem si pročetla zdejší komentáře, kde se s velkou oblibou oháníte oním "ukaž mi svoje díla". V záhlaví zde dáváte odkaz na to, jak má a nemá vypadat kritika. Přečetla jste si to sama? Mimo jiné je tam totiž zmíněn přesně tento problém. A tak tedy jen malá citace.
"Kritik nemusí umět nic proto, aby mohl pronést kritiku. Nemusí umět napsat symfonii, nemusí umět namalovat obraz na plátno, dokonce nemusí umět ani uplácat bábovičku z hlíny."
Mám třeba kamaráda, který kreslit neumí, nicméně obrázek mi zkritizuje především z anatomické stránky a i když se občas můžu udusit vzteky, nakonec uznám, že má pravdu a pro příště si na to dám třeba pozor. Toliko k přijímání kritiky. Chvála od nadšených nekrelících lidí, kteří vám budou tleskat a říkat, jak jsou vaše dílka nádherná, vás nikam neposune, pouze potěší.
Hezký den.

Re: kritika

(Menci, 11. 2. 2012 17:27)

Milá Michaelo,
v tomto se naše názory liší. Já jsem přesvědčena, že kritik sice nemusí umět dílo udělat lépe, ale měl by o věci něco vědět. A když o ní nic neví, tak se zdržet kritizování. Net i hospody jsou takových kritizujících „vševědů“ plné. Umíte si představit, že by se třeba trenér našeho národního mužstva řídil názory hospodských „fotbalových kritiků“ o tom – jakou měl udělat sestavu a co za taktiku hráčům poradit? Ale věřím, že názor některého fotbalového internacionála si rád vyslechne …
Sama se tím řídím a nenapadlo by mne na sportovním webu kritizovat výkon rozhodčího (i když teoreticky znám pravidla), na hudebním webu nějakou skladbu (i když slyším a u táboráku dokonce brnkám na kytaru ale nemám absolutní hudební sluch ani hudební vzdělání), na fotografickém webu umístěné fotky (i když často, ale amatérsky fotím), na webu o módě – co je a co není nyní „trendy“ a „in“ (jako výtvarnice tam mohu ale už sdělit, zda to barevně ladí nebo ne) ….
Stejně tak ve výtvarném umění. Ráda si poslechnu kritiku od známého umělce nebo i od amatérského výtvarníka, který má také webové stránky, fotí si sám své obrazy a potýká se stejně jako já s jejich nedokonalou prezentací. Proto se tady ptám některých kritiků, zda mají také své stránky = něco o tom ví. Ale kam mne má podle Vás posunout kritika typu: „Kreslení nerozumím – ale vidím, že všechny Vaše obrázky jsou anatomicky špatné“?
Může mne taková kritika někam posunovat?? Nejsem neomylná, určitě dělám chyby, na web svá díla nijak nevybírám, takže i mezi nimi může být některý konkrétní obrázek anatomicky chybný. Ale určitě ne všechny!!
Se svým přítelem určitě také diskutujete nad Vašim konkrétním obrázkem. Kdyby Vám řekl: „Všechny tvoje obrázky jsou špatně, běž raději vařit!“ tak byste jeho kritiku také vítala a posunovala Vás někam?

Apropo … četla jste ten odkaz, co z něho citujete, celý ? Autor tam přece pokračuje – cituji: „K férové kritice je potřeba kromě případného kontextu znát i mnoho věcí z oboru. Jen takový člověk může mluvit skutečně k věci a jeho komentář má hodnotu. …“ a pokračuje: „…Je proto dobré vědět, nakolik se kritik v oboru orientuje, jestli je možné jeho kritiku přijmout, nebo ne. …“
A to přece nejlépe poznám právě z jeho stránek.
I když hlavním důvodem, proč nabízím kolegům dát sem odkaz na své stránky je nabídka vzájemného srovnávání a neanonymní komunikace. Nikoliv odmítání kritilky - jak mi tady podsouváte.

výtvarné potřeby WWW.ARTIES.CZ

(Monika Saiverová, 10. 2. 2012 10:46)

Ahoj, všem výtvarným nadšencům, kteří nedokáží malování vyhnat z hlavy. Ráda bych vás pozvala na stránky internetového obchodu www.arties.cz. Příjde si jistě na své. Kvalitní lněná a bavlněná plátna všech rozměrů za skvělé ceny, olej, akryl, akvarel, pastel, tužky a vše co k těmto výtvarným technikám potřebujete. Monika

Realistické obrazy

(Plecháč Rudolf, 30. 1. 2012 10:34)

Díky tomu,že existuje internet,jsem se dozvěděl o Vás a mohl si prohlédnout vaši tvorbu která mě zaujala i když nejsem nějaký expert ale vyložený laik. Prostě mám rád realistické obrázky ať je to příroda nebo portrét. To nacházím u Vás na vašich prezentačních stránkách-děkuji.

Objednnaná karikatura

(Jindřich Tyralík, 27. 1. 2012 9:10)

Dnes nám dorazila objednaná karikatura a jsme s ní nadmíru spokojeni.
Všem vřele doporučuji.

V budoucnu jistě ještě několikrát využiji služby paní Blanky.

S pozdravem a přáním mnoha úspěchů

Takže jste překreslovač

(Lenka Husáriková, 14. 3. 2011 16:13)

Váš výrok:
"Ad.: proporce
(Menci, 3. 11. 2010 11:08)
Většina ukázek na mé stránce je kreslená podle fotek.
Abych zachovala podobu, tak překresluji tu fotku co nejpřesněji. Netroufám si tam tvary moc opravovat aby nevznikl sice "dokonalý" portrét, který ale nebude zákazníkovi podobný. Všimněte si, jak vypadá člověk na fotce třeba z mobilu. Více o tom píšu tady: http://www.art-atelier.eu/faq.php#o4 ... ale většina lidí se tím neřídí :-(
Jakou mám předlohu, tak maluji a nic víc s tím nenadělám."

Vážená paní Blanko, to si děláte legraci? Několikrát se v textech odvoláváte na "Staré Mistry" a poté napíšete takový "blábol"? Bohužel jich v tomto blogu píšete spousty. Neustále de-facto shazujete laiky a jejich "vidění" (všímání si souvislostí, nepřesností, atd), které má většina píšících daleko lépe vytrénované jak vy. Vaše znalost anatomie obličeje je naprosto nulová a to ti "laici" právě vidí. Oni nehodnotí vaší barevnost, nebo vaší schopnost stínovat (k tomu se ještě nikdo bohužel nedostal). Hodnotí vaši ignoranci k anatomii - kterou vy se snažíte ve svých "dílech" násilně měnit proti přírodě. Paní Blanko, vezměte si atlas lidského těla - zajděte nejlépe na patologii a poproste je o možnost se začít vzdělávat v "anče". Poté co jim předložíte vaše "díla" vás určitě neodmítnou.

Pokud chcete i nadále špatně kreslit portréty, tak je aspoň neučte kreslit druhé.

Hlavně je drzost neustále vzkazovat kritikům vašich děl "ukažte vy svoje díla". Proč by to dělali? Vy jste šla se svojí "kůží na trh" dobrovolně. Oni jsou tu od toho aby se vyjádřili a to také jak jsem si mohla přečíst dělají svědomitě byť u vás absolutně bez pokorné odezvy.

Jsem moc ráda, že vaši návštěvníci a jak se jim snažíte "vnutit" - potencionální zákazníci se nebojí napsat a vyjádřit svůj názor. Bez nich by blogy neměly žádnou cenu ani smysl.

Dost mne překvapuje i odvolávání se na špatné zobrazení vašich děl na PC. Nevím jakou máte vy představu či vzdělání v oblasti grafiky na PC - zřejmě také dosti nulovou, když lidem říkáte, že vaše díla vypadají mnohem lépe ve světě reálném. Paní Blanko, i v tom pravdu nemáte. Reálný svět vám anatomii nespraví. Prostě když vám chybý lícní kosti i na PC tak nebudou ani na originále. Něco jiného je barevnost. Ta jiná být může. Né každý jedinec si umí kalibrovat monitor či skener, že?

Chyby v kresbě neskryjete ani neokecáte.

Pokud budete kreslit či malovat kopie románských děl, pak ano, anatomii v té době "Staří Mistři" neznali a pak vám uvěřím. Ale jinak ne.

Smiřte se s kritikou nebo se už konečně naučte kreslit. - Pořád jen kopete okolo sebe. Mě jste zatím nepřesvědčila.

Pevnou ruku, zdravej rozum, mnoho budoucích znalostí a budoucích spokojených zákazníků vám přeje Lenka Husáriková - malba, kresba, grafika

Re: Takže jste překreslovač

(Nezbeda, 1. 4. 2011 23:14)

Lenka - malba, kresba, grafika.. To mluvi samo za sebe :-))))) Jsi vtipna. No spis smesna. Ja jsem pani Blance fotku poslala, ja jsem od ni portret obdrzela, ja jsem s nim byla spokojena, protoze to bylo uplne presne podle fotky. A vy? Vy mate nejakou zkusenost? Taky jste si nechala udelat neco na zakazku, nebo jen kecate? Pani Blanka vsude upozornuje, ze kresli na objednavku podle fotky. Tak co vic chcete, vy malbo kresbo grafiko?

Re: Takže jste překreslovač

(Nezbeda, 1. 4. 2011 23:20)

"zajděte nejlépe na patologii"

Joo, tam uvidi teprve pekne propadle licni kosti :-)) Tam ma jako poznat, jak vypada lidska tvar, jo? No ty jsi asi studovala mrtvoly zblizka - v zrcadle :-)))

Re: Re: Takže jste překreslovač

(Kaerpi, 25. 10. 2011 19:37)

Nejde o podobu mrtvol, nýbrž o stavbu lebky, pokud si slečna Blanka nkd ynic nnastudovala, pokud si ani neosahala vlastní tvář- čož by hodně pomohlo- nemůže vědět jaká je stavba obličeje, pod kůží, pod svaly. A pokud je zdeformovaná základní lebka, je deformováno vše. N vysokých školách uměleckého zaměření je běžná praxe vodit studenty na patologii a zde jim ukazovat napojení svalů, kloubů, kostí a stavbu celého těla. Nemůže čekat že podle fotografií stvoří něco světoborného, fotografie je plochá a stejně tak je plochá výsledná kresba.

Re: Re: Re: Takže jste překreslovač

(Menci, 25. 10. 2011 21:06)

Kaerpi, děkuju za tu "slečnu" :-)
Jsem ročník 1951 a něco o tom, co mám nastudovaný, píšu na svých stránkách jinde. S plochostí fotky máte pravdu, pořádný portrét také doporučuji kreslit raději podle živého modelu.
Tady ale už po několikáté píšu, že ukázky portrétů zde jsou nakresleny podle fotek, které mně poslali moji zákazníci. Já ty fotky jenom co nejvěrněji překresluji. (I s vyfocenými chybami v anatomii.) Vím, že to není nic světoborného! Musí mně stačit, že zákazníci jsou s mojí prací spokojeni :-)
Rady o anatomii opravdu nepotřebuji. S autorkou tohoto vlákna (kolegyní/konkurentkou L.H.) tady proto nijak nepolemizuju.

Re: Re: Re: Re: Takže jste překreslovač

(Nela, 8. 12. 2011 14:21)

Milá dámo,
jsem poloprofesionální grafička a neměla jsem chuť Vám sem psát negativní komentáře i přesto, že malovat ani kreslit portréty očividně neumíte, respektive umíte, ale připomíná to pouze lidi přejeté parním válcem.

Pozastavila bych se však nad touto Vaší větou:
"Já ty fotky jenom co nejvěrněji překresluji. (I s vyfocenými chybami v anatomii.)"

Kde jste proboha ztratila rozum, když se odvážíte tvrdit, že foťák VYFOTÍ CHYBU V ANATOMII?? Žijeme ve stejné realitě?? Troufám si říci, že nikoliv. Fotkami a jejich úpravou se zabývám řádku let a toto Vaše tvrzení je opravdu důkazem, že jste pouze ignorant odmítající přiznat si vlastní necschopnost a nikoli umělec. Mám okolo sebe opravdu dobré klasické i moderní umělce a dětství jsem strávila v ateliéru mého souseda - pana Jiřího Anderle - momentálně snad nejslavnějšího současného českého malíře (http://www.anderle.cz/). Upřímně mám chuť za ním zajít, ukázat mu Vaše díla a poprosit ho o stručný komentář. Ono by jste se asi divila, kdyby si Vás vzal na paškál opravdový profesionál, co má za sebou stovky obrazů, desítky vyzkoušených technik a lety prověřené oko.

Je mi Vás líto, že nedokážete přenést přes srdce pravdivou kritiku a radila bych Vám se o tu anatomii opravdu více zajímat. Zvlášť, když si za svá díla stanovujete tak nekřesťansky vysoké částky.

Po shlédnutí galerie Vašich výtvorů bych si dovolila tvrdit, že talent nepochybně máte! Například ty dřevokresby či některé repliky starých obrazů mi přijdou dobré, ale ty portréty podle fotek jsou skutečně tragicky nepovedené. Opravdový umělec by ovšem takový paskvil světu neukazoval a už vůbec by si ho nedovolil prodávat.

Na sluníčkové komentáře vlastních zákazníků moc nedejte. Když si to již jednou objednali, půjdou do toho. A vzhledem k tomu, že by to sami líp nedokázali (Váš poměrně častý argument) a portrét od někoho, kdo to vážně umí by asi nezaplatili - jsou tedy nadmíru spokojeni s tak dobrým obchodem. Podívejte se například na spousty obchodnic z Fleru - kde se další desítky lidí naprosto rozplývají na krásou, originalitou a dokonalostí provedení nějkého hadru, který by nikdo se zdravou sebeúctou nenavlíkl ani na mrtvolu svého největšího nepřítele.

Dokažte tedy že máte soudnost a srdce opravdového umělce a buď přestaňte vytvářet takováto polodíla nebo dejte té lekci anatomie šanci - uvidíte, že se Vám to bohatě vyplatí!

Re: Re: Re: Re: Re: Takže jste překreslovač

(menci, 8. 12. 2011 17:12)

Paní nelo, Vy píšete, že jste poloprofeionální grafička? To pak opravdu nevíte - jaké chyby nejenom v anatomii Vám udělá foťák?? Viděla jste třeba fotky z mobilu? Opravdu nemáte doma fotku - o které nevěříte - že to jste Vy, že takto rozhodně nevypadáte a radši jste ji neroztrhala?? Žijeme ve stejné realitě? Opravdu se řadu let zabýváte fotkami?? Umí běžný foťák správně zobrazit perspektivu? Když vyfotíte dům - má rovné, nebo prohnuté stěny? Udělejte si jednoduchý pokus: nakreslete si pečlivě na papír čtverec. Pak papír vyfoťte obyčejným foťákem a výslednou fotku si dejte na běžný monitor. Pak si přímo na obrazovce přeměřte, jestli je tam čtverec. Nemáte-li profesionální foťták a monitor - tak uvidíte, jaké zkreslení dokáže běžná technika. S obyčejným čtvercem. Natož pak s portréty.
Pana Anderleho si vážím, znám některá jeho díla, ... zkuste se ho zeptat, je-li nějaký rozdíl mezi jeho originály a fotkami těch originálů.
------------------------------------
Profesionálně kreslím portréty a publikuju je na netu od roku 1993. Kresbu (včetně anatomie) jsem studovala na VŠ - vždy za "jedna". Věřte mi, že o kreslení i malování něco málo vím, ale také se potýkám s nedostatky při jejich publikováním na netu. Netvrdím ale současně, že kreslím "dokonale" a bez chyb a že všemu rozumím. Jako tady někteří přispěvatelé, že? ;-)
Také nechápu, proč tady snižujete úroveň mých zákazníků? Vážím si jich a jsem ráda, když se ke mně vracejí a doporučují mé obrázky svým známým. Myslíte, že jenom Vy máte "zdravou sebeúctu" a tudíž patent na rozum??

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takže jste překreslovač

(Nela, 9. 12. 2011 9:54)

Paní Menči,

opravdu bezpečně vím, že žádný foťák bez speciálního objektivu nazývaného "rybí oko" či jiných širokoúhlých objektivů určených k focení panoramat NEUMÍ udělat falešně křivě jakoukoli rovnou čáru. Jediná možnost jak toho docílit u běžného fotoaparátu včetně těch v mobilech je pohybovat jím v momentě, kdy je clona otevřená. Naprosto odmítám (po včerejší diskuzi nad vašimi portréty s několika opravdu profesionálními fotografy) že by taková zkreslení jaká se objevují na Vašich portrétech dokázal udělat fotoaparát. Ten prostě neumí posunout člověku jedno oko oproti druhému někam na tvář. Neumí vytvořit dojem, že mu po nose někdo dupal tak, že je zaplácnut vprostřed obličeje a vytváří dojem, že je ve stejné úrovni jako nadočnicové oblouky. Neumí disproporcovat obličej člověka tak, že mám dojem jak kdyby do Vašeho díla zasahoval Picasso. Neumí zobrazit ruku člověka tak, že mu vychází kdesi z prostoru místo z ramene. Takovou techniku prostě nikdo nemá. Zdá se ale, že ji zjevně vlastní všichni Vaši spokojení zákazníci.

Pokud jste anatomii studovala na VŠ na výbornou, tak bych Vám opravdu doporučovala veliké "opáčko", případně zažalovat vyučujícího, protože pokud Vás to učil takhle, zasloužil by si solidně proplesknout.

Ano, fotky z fotoaparátů jsou ploché stejně jako displej na kterém se zobrazují. Ovšem rozměry i perspektiva na něm zůstávají naznačeny a Vaším úkolem je je při kresbě brát v potaz. Pokud malujete reálný portrét osoby podle fotky, nemůže se Vám stát, že výsledný obraz zobrazuje spíše mutanta po černobylu než zdravého krásného člověka. Jediný portrét, který se vám jakž takž povedl a který je hodný vystavování je pan Brodský.

Pokud si stále tvrdošíjně stojíte za tím, že za ty do očí bijící disproporce může špatná technika, zkuste někdy u těch portrétů třeba zveřejnit originální fotografie podle kterých jsou kresleny.

Třeba Vám pak všichni uvěříme, že si Vaši zákazníci prostě jen neumějí vyfotit a schválně Vám posílají fotografie jejich rozpláclých a znetvořených obličejů.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Takže jste překreslovač

(Menci, 11. 12. 2011 16:37)

Tak nevím, paní nelo, jestli mám s Vámi pokračovat v diskusi? Totiž nejenom profesionální fotografové, s kterými "konzultujete", ale i amatérští fotografové vědí dobře (pokud někdy zkusili fotit architekturu), že každý objektiv (kromě focení z velké dálky s teleobjektivem) vám svislice (hrany staveb) pokřiví! Zkusila jste si můj jednoduchý pokus s vyfocením čtverce – kdy zobrazujete plochý čtverec na plochém displeji? Já svoje obrázky podobně „křivě“ vyfotím a pak tady zobrazuju. Marně zde již po několikáté upozorňuji, jak velký rozdíl je mezi originálem obrázku a jeho fotografií. (To uzná jen ten, kdo se o totéž na webu také pokouší.) Chápete, že s prostorovým objektem – například vyfocením globusu (nebo lidské hlavy) – je pak ploché zobrazení ještě zkreslenější? A "pohybováním" snímek rozmažete – nikoliv pokřivíte. O tom si ale běžte diskutovat někam na blog o fotografování – prosím už ne tady.
------------------------------
Chválíte mi "jen" portrét pana Brodského, mně se líbí z těch známějších celebrit i portrét: Viktor Preis, Ludvík Vaculík, Stela Zázvorková, Daniela Kolářová, … viz.: http://www.art-atelier.eu/16-celebrity.php
Všechno jsou to sice už starší portréty, takže jsou na nich všichni o dost mladší, přesto jsou k poznání i bez toho, že bych současně ukázala i fotky, podle kterých jsem je kreslila?
Ale pokud Vy "všechny" moje portréty vidíte tak, jak popisujete: „ … oko posunuté na tvář, rozdupaný nos, mutanti z černobylu …“ tak možná máte problém s vlastním viděním? Pak plně chápu, že si portrét ode mne neobjednáte ;-) Tím netvrdím, že "všechny" moje portréty jsou dokonalé! Určitě se na nich dají chyby najít, ovšem s Vašim příkrým hodnocením nesouhlasím!
Jak ne/umím přijímat kritiku popisuju tady o kousek níže – menci 5. 11. 2011 9:47)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »